Buddha: myyttejä ja historiaa
Kuvan lähde: oma kuva-arkisto |
Useimmiten buddhalla ei kuitenkaan tarkoiteta ketä tahansa buddhaa, vaan historiallista henkilöä, Siddharta Gautamaa, buddhalaisuuden perustajaa. Siddharta oli prinssi tai ruhtinaan poika, joka syntyi Shakyan kuningaskunnassa nyk. Nepalin alueella. Siddhartan elinajasta on vaihtelevia arvioita, mutta yleensä se ajoitetaan vuosiin 563-483 eaa. Nuoruutensa Siddharta eli palatsissa ylellisissä oloissa, mutta hän luopui asemastaan löytääkseen selityksen maailman kärsimykselle. Vuosien askeesin jälkeen Siddharta valaistui ja hänestä tuli Buddha. Loppuelämänsä Buddha käytti opettaen löytämäänsä oppia, buddhalaisuutta. Buddhaan viitataan useilla lisänimillä, kuten Shakyamuni tai Gotama. Shakyamuni - shakyoiden viisas - viittaa Shakya-klaaniin, josta Buddha oli lähtöisin. Gotama taas on paalinkielinen versio Gautamasta. Tathagata, "niin mennyt" tarkoittaa ketä tahansa buddhaa.
Kaikki tiedot Buddhasta perustuvat buddhalaisiin teksteihin, joten hänen elämä on täynnä myyttejä ja monista hänen elämäntapahtumista on keskenään ristiriitaisia versioita. Buddha itse sanoi olevansa vain tavallinen ihminen, eikä jumala tai profeetta, mutta myöhempi traditio on liittänyt häneen yliluonnollisia ominaisuuksia ja kertomuksia. Esimerkiksi kerrotaan, että Siddharta käveli heti synnyttyään ja hänen jalanjäljille puhkesivat lootuskukat. Kaikesta huolimatta historiantutkijat uskovat buddhalaisissa teksteissä kuvatun Buddhan takana olevan todellinen henkilö.
Tämä on varsin kiehtova ajatus! Buddha on toisinaan jopa yli-inhimillinen hahmo, mutta hänen takana on kuitenkin lihaa ja verta ollut ihminen. Tavallinen kuolevainen, jolle olisi voinut vaikka puhua. Mitä häneltä olisi kysynyt, jos hänet olisi tavannut? Millainen ihminen hän oikeastaan oli? Tunnistaisiko hän itseään buddhalaisen perinteen kuvauksista ja mitä hän ajattelisi uskonnosta, joka hänen opetuksistaan on syntynyt?
Lue myös teksti Jeesuksesta ja Buddhasta historiallisina henkilöinä.
Kommentit
Lähetä kommentti