Buddha: myyttejä ja historiaa

Kuvan lähde: oma kuva-arkisto
Sanalla buddha on kaksi eri merkitystä. Toisaalta buddha on sanskritinkielinen arvonimi, joka tarkoittaa valaistunutta. Kenestä tahansa voi tulla buddha, ja eri buddhalaiset koulukunnat nimeävätkin useita buddhia. Yhtenä esimerkkinä voisin mainita tulevan buddhan, Maitreyan. Maitreya tulee maan päälle kaukaisessa tulevaisuudessa, kun buddhalaisuus on unohdettu. Silloin hän valaistuu ja alkaa opettaa buddhalaisuutta. Toinen tärkeä buddha on Amitabha. Puhtaan maan koulukunnan mukaan Amitabhan Puhtaaseen maahan voivat jälleensyntyä kaikki häneen vakaasti uskovat.

Useimmiten buddhalla ei kuitenkaan tarkoiteta ketä tahansa buddhaa, vaan historiallista henkilöä, Siddharta Gautamaa, buddhalaisuuden perustajaa. Siddharta oli prinssi tai ruhtinaan poika, joka syntyi Shakyan kuningaskunnassa nyk. Nepalin alueella. Siddhartan elinajasta on vaihtelevia arvioita, mutta yleensä se ajoitetaan vuosiin 563-483 eaa. Nuoruutensa Siddharta eli palatsissa ylellisissä oloissa, mutta hän luopui asemastaan löytääkseen selityksen maailman kärsimykselle. Vuosien askeesin jälkeen Siddharta valaistui ja hänestä tuli Buddha. Loppuelämänsä Buddha käytti opettaen löytämäänsä oppia, buddhalaisuutta. Buddhaan viitataan useilla lisänimillä, kuten Shakyamuni tai Gotama. Shakyamuni - shakyoiden viisas - viittaa Shakya-klaaniin, josta Buddha oli lähtöisin. Gotama taas on paalinkielinen versio Gautamasta.

Kaikki tiedot Buddhasta perustuvat buddhalaisiin teksteihin, joten hänen elämä on täynnä myyttejä ja monista hänen elämäntapahtumista on keskenään ristiriitaisia versioita. Buddha itse sanoi olevansa vain tavallinen ihminen, eikä jumala tai profeetta, mutta myöhempi traditio on liittänyt häneen yliluonnollisia ominaisuuksia ja kertomuksia. Esimerkiksi kerrotaan, että Siddharta käveli heti synnyttyään ja hänen jalanjäljille puhkesivat lootuskukat. Kaikesta huolimatta historiantutkijat uskovat buddhalaisissa teksteissä kuvatun Buddhan takana olevan todellinen henkilö. 

Tämä on varsin kiehtova ajatus! Buddha on toisinaan jopa yli-inhimillinen hahmo, mutta hänen takana on kuitenkin lihaa ja verta ollut ihminen. Tavallinen kuolevainen, jolle olisi voinut vaikka puhua. Mitä häneltä olisi kysynyt, jos hänet olisi tavannut? Millainen ihminen hän oikeastaan oli? Tunnistaisiko hän itseään buddhalaisen perinteen kuvauksista ja mitä hän ajattelisi uskonnosta, joka hänen opetuksistaan on syntynyt?

Myöhemmissä osissa käyn läpi Buddhan elämää vaihe vaiheelta. Sitä ennen lue myös teksti Jeesuksesta ja Buddhasta historiallisina henkilöinä.

EDIT 29.9.2024: Lisätty Buddhan muita nimityksiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi blogi

Anatta: Kuka on vammainen?