Kuka oli naurava buddha?

Tämä ei ole historiallinen Buddha
(Oma kuva-arkisto)
Buddhalainen maailma on täynnä erilaisia Buddha-patsaita. Yksi tunnettu kuva on isomahainen naurava kalju munkki, “naurava buddha”. Vastoin yleistä käsitystä, tämä hahmo ei ole historiallinen Buddha, Siddharta Gautama. Naurava Buddha on keskiajalla Kiinassa elänyt munkki, Budai tai Pu-tai. Japanissa hänet tunnetaan nimellä Hotei. 

Budain sanotaan olleen aina ystävällinen, hyväntuulinen ja avulias. Kulkiessaan ympäriinsä hän kantoi mukanaan säkkiä, josta myös nimi Budai on saatu. Sana tarkoittaa kangassäkkiä. Budain oikea nimi oli Qici (tätä versiota nimestä käytetään englanninkielisessä tekstissä). Säkissä hän kantoi omaa vähäistä omaisuuttaan, tai lahjoja. Budai oli lasten ystävä ja hänet kuvataankin usein lasten ympäröimänä. Lasten lisäksi Budai herätti myös aikuisten mielenkiinnon, koska hän osasi ennustaa ihmisten tulevaisuutta ja säätä. Japanissa Budaista tuli yksi seitsemästä onnen jumalasta. Onnea ja vaurautta saa rapsuttamalla Budain suurta mahaa.

Ainakin Kiinassa Budain uskotaan olevan myös Maitreya, tuleva buddha. Tämä käsitys syntyi runosta, jonka Budai jätti juuri ennen kuolemaansa. Buddhalaisen mytologian mukaan Maitreya asuu tällä hetkellä Tusita-taivaassa ja palaa maan päälle, kun Buddhan opetukset on unohdettu. Silloin hän valaistuu täydellisesti ja ryhtyy opettamaan tietä nirvanaan. Maitreya tunnetaan kaikissa buddhalaisuuden pääsuuntauksissa, mutta Budaihin häntä ei aina liitetä. Maitreya usein kuvataankin aivan erinäköisenä.

Tämä teksti on kopioitu vanhemmasta blogistani.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi blogi

Anatta: Kuka on vammainen?